• Door het coronavirus heerst een tekort aan mondkapjes in onder meer ziekenhuizen en huisartsenpraktijken.
  • Ondernemers schieten de zorg te hulp. Alibaba-oprichter Jack Ma doneert 2 miljoen mondkapjes aan Europa. Een eerste lading is zaterdag onderweg naar Nederland.
  • Ook Nederlandse bedrijven leveren mondkapjes aan de zorg na een oproep van het ministerie van Volksgezondheid. Ondernemersorganisatie VNO-NCW zorgt dat de mondkapjes op de juiste plek terechtkomen.
  • Chemiebedrijf DSM heeft op verzoek van de overheid 130.000 liter desinfectiemiddelen geproduceerd en schenkt die aan de zorg.

De eerste lading mondkapjes uit China van de Alibaba Foundation en de Jack Ma Foundation, bestemd voor Nederland, is zaterdagochtend aangekomen op het vliegveld van Luik. Een tweede levering met gezichtsmaskers, beschermende kleding en testkits zal snel volgen, beloofden de stichtingen die gelieerd zijn aan de Chinese webwinkelreus.

De Alibaba Foundation en de Jack Ma Foundation, die is vernoemd naar de oprichter, beloofden eerder 2 miljoen maskers en andere medische benodigdheden aan Europa te doneren om de coronacrisis aan te pakken. De zending is gedoneerd aan PostNL, logistiek partner van Alibaba, die op zijn beurt de zending aan het ministerie van Volksgezondheid schenkt.

De stichtingen springen ook in andere landen bij. Daarnaast financieren ze onderzoek naar de bestrijding van het virus.

KLM meldt op zijn beurt dat via Chinese branchegenoten China Eastern Airlines en China Southern ook een nieuwe lading mondkapjes is aangevoerd, na de zending van mondkapjes en handschoenen eerder deze week door Xiamen Airlines.

De Chinese maatschappijen hebben samen nog eens zo’n 150.000 mondkapjes en 100.000 handschoenen gedoneerd. Deze leveringen worden deels gebruikt door KLM zelf tijdens de huidige repatriëringenoperatie om Nederlanders terug te halen. Het overige deel gaat naar ziekenhuizen.

De stichtingen springen ook in andere landen bij. Daarnaast financieren ze onderzoek naar de bestrijding van het virus.

Nederlandse bedrijven leveren mondkapjes

Alibaba is niet de enige onderneming die de zorg te hulp schiet. Ook Nederlandse bedrijven leveren mondkapjes aan de zorg, bericht het Financieele Dagblad.

Vanwege het grote tekort riep het ministerie van Volksgezondheid het bedrijfsleven eerder deze week op mondkapjes te leveren. Ondernemersorganisaties als VNO-NCW en MKB-Nederland steunden die oproep.

Met succes, zegt VNO-NCW. Die wijst onder meer op de vele aanbiedingen van groothandels, bouwmarkten en multinationals. De ondernemersorganisatie probeert als een soort spelverdeler vraag en aanbod zo goed als mogelijk op elkaar af te stemmen.

Grote partijen die worden aangeboden, worden doorgespeeld naar het ministerie. Daar zijn ze volgens de VNO-NCW vooral op zoek naar grote aanbieders die snel kunnen leveren. Kleinere leveranciers probeert de organisatie vooral lokaal in contact te brengen met zorginstellingen.

Het ministerie werkt volgens het FD hard aan het opzetten van een centrale inkooporganisatie. Daarbij belooft het zijn uiterste best te doen om op alle aanbiedingen te reageren.

DSM schenkt 130.000 liter desinfectiemiddelen

De Nederlandse overeid heeft ook chemiebedrijf DSM verzocht 130.000 liter desinfectiemiddelen te produceren om te voorkomen dat tekorten ontstaan voor zorgmedewerkers. De overheid zal de ontsmettingsmiddelen, verdeeld over 260.000 halveliterflessen, komende week verspreiden onder ziekenhuizen en zorginstellingen.

Het beursgenoteerde bedrijf wil zo een bijdrage leveren aan de strijd tegen het coronavirus. DSM neemt de kosten voor eigen rekening en schenkt de middelen aan de overheid.

De afgelopen dagen heeft de onderneming al extra productiecapaciteit en mensen vrijgemaakt op haar productielocatie in Waalwijk om grote hoeveelheden desinfectiemiddelen te maken en daarmee tekorten in Nederland te voorkomen. DSM zegt net als veel andere bedrijven en overheden alle zeilen bij te zetten om te helpen waar het kan om verdere verspreiding van het coronavirus in te dammen.

LEES OOK: Nederland behoort tot de landen met relatief veel doden door het coronavirus, afgezet tegen bevolkingsomvang – bekijk de grafiek